We willen niet slechts feesten geven, maar een community ontwikkelen die echt van die nieuwe sound houdt

een interview over Sublunary

Net zoals vele andere organisaties heeft Sublunary vele ontwikkelingen doorgemaakt. De twee oprichters van Sublunary, Ashley Haak en Bob Hensen, hebben het verhaal achter Sublunary verteld en meer toegelicht. De derde naam die ook veel bijdraagt aan het de label en aan de feesten, Martijn Embrechts, schoof later aan maar zijn perspectieven werden gelukkig goed gerepresenteerd.

“Hoe is het allemaal voor jullie begonnen? Sublunary Nights, Sublunary Records en alles erom heen?”

Bob: “Wij leerden elkaar kennen in Soest, waar wij allebei vandaan komen. Volgens mij was het in de zomer van 2011, dat Ashley naar mij toe kwam en vertelde dat zij bezig was met een label, Sublunary Records.”

Ashley: “Ja klopt, Sublunary is tot bepaalde hoogte een sublabel van een buitenlands label, Blue Soho Records, onze distributie gaat via dat die label. Voor de rest is Sublunary een onafhankelijk label en staat het gewoon op onze naam. Ik was toendertijd op zoek naar iemand die artwork kon maken voor de releases van Sublunary.”

Bob: “Ja, ik was toen net de studie Grafisch Ontwerp begonnen aan de HKU. We kenden elkaar best goed en beseften toen dat wij veel gedeelde interesses hadden met betrekking tot muziek. Het was een optelsom: ik ben namelijk heel goed in “alles wat je ziet” en het visueel vormgeven van een geluid, een identiteit of van een gedachte van iemand. Ashley was al lang bezig met draaien en produceren en zat dus diep in de muziek. Ze wist al goed welke richting ze op wilde met haar muziek en met het label. Na een paar keer meeten, is het balletje gaan rollen.”

“Waren jullie toen in Soest ook al bezig met feesten organiseren?”

Ashley: “Ja, nadat dat balletje is gaan rollen, zijn we vrij snel begonnen met feesten organiseren vanuit Sublunary.”

Bob: “Wij gingen zelf al vaak naar toffe feesten en onze vrienden ook. We moesten het alleen altijd buiten Soest zoeken. “Laten we dat omdraaien” dachten wij toen. Wij begonnen vervolgens met kleinschalige feesten voor 150 man in de plaatselijke kroeg. 

Ashley: “We hebben die tent gewoon helemaal omgebouwd tot een kleine club, we boekten wat vette dj’s , huurden een vet geluidssysteem en zo verkochten we de eerste keer al van te voren uit. Er was dus genoeg vraag naar. Vanaf toen wilden wij vaker evenementen organiseren.”

“Na die eerste keer ging het zeker in vogelvlucht? Hadden jullie toen al plannen voor wat grotere stappen?”

Ashley: “Op een gegeven moment stonden er al mensen om half negen voor de deur voor de laatste kaartjes. Dat was voor ons het moment dat we beseften dat er in Soest veel animo was voor onze feesten. 

Bob: “Onze eerste editie was heel erg aftasten, de dj-booth was bijvoorbeeld opgebouwd uit een paar tafels en we gebruikten het geluidsysteem van de kroeg zelf. We voelden echter wel dat we in een goed ritme zaten en dat de mensen het tof vonden. De editie daarna hebben we De Sluwe Vos geboekt en hebben we een compleet geluidssysteem gehuurd.”

“Minimal. Een sound die in onze ogen Sublunary typeert. Hoe ver zitten we dan van de waarheid af? Is Minimal echt iets wat jullie als organisatie typeert?” 

Bob: “Ja, na vijf edities hebben wij echt voor een sound gekozen die wij zelf heel tof vinden en waar wij als Sublunary echt achter staan. We willen ook graag laten zien dat Minimal inmiddels heel erg is ontwikkeld en beschouwd kan worden als een nieuwe sound die het ook echt goed doet in de club met haar diepe basslines en goede grooves.”

Ashley: “Het is een beetje uit de dood opgestaan. We willen niet slechts feesten geven, maar een community ontwikkelen die echt van die nieuwe sound houdt. We proberen dan ook in Utrecht hierin het voortouw te nemen.

“Een Minimal-community creëren. Sublunary Records speelt daar dus een belangrijke rol in. Hoe zit het met de bijdrage van jullie label gedeelte?”

Bob: “We zijn ook hard op zoek naar nieuwe releases die goed passen bij onze sound om zodoende echt te proberen die sound te pushen. Zo hebben we al genoeg artiesten die een podcast voor ons gaan maken.

Ashley: “We hebben inmiddels een goed bereik weten op te bouwen via Facebook en Soundcloud, dat erg bijdraagt aan het promoten van onze sound. Mensen kunnen een demo opsturen en dan bekijken wij of het bij de label past. Om de kwaliteit van onze sound te waarborgen zijn er erg kritisch en moeten we ook wel eens een demo afwijzen.”

“En hoe ziet de toekomst eruit voor Sublunary, waar liggen jullie ambities?”

Bob: “We proberen twee events vooruit te kijken, vooral qua namen die we willen boeken. Wij proberen steeds door te groeien, niet per in grootte maar meer qua professionaliteit. We willen voortborduren op de eerste editie in de Poema. Ik probeer dat visueel te doen. Ashley juist op muzikaal gebied, gezien zij keihard aan de weg aan het timmeren is qua produceren op de Herman Brood Academie. Martijn ondersteunt ons daarin op het gebied van de marketing en de productie van het event”

Ashley: “Ja, inderdaad. Ik ontwikkel mezelf als artiest en probeer mijzelf ook te verbeteren, zodat inderdaad onze kwaliteit gewaarborgd blijft. Verder willen we de community vergroten en dat definieert de manier waarop we alles aanpakken. Waar andere organisaties vaak heel snel groot willen worden, grotere clubs, meteen festivals, nemen wij meer onze tijd. In mijn ogen is dat een goede beslissing. Wij kiezen daarmee voor kwaliteit in plaats van kwantiteit.

“Aanstaande zaterdag is het zo ver. Sublunary Nights, wat kunnen wij als bezoekers verwachten?”

Bob: “Wij zijn sowieso heel blij met de totale line-up. Luna Ludmila (Ashley) zal de avond openen, en daarmee de toon zetten voor de rest van de avond. Camiel Daamen, die momenteel ook flinke stappen maakt neemt daarna het stokje over. Verder hebben Daniel Sanchez als headliner staan als minimal techno koning van Amsterdam. De avond zal worden afgesloten door Kabale und Liebe die binnen dat genre de grenzen opzoekt en een wat steviger geluid zal laten horen. Elke DJ staat garant voor onze unieke, kwalitatieve sound.

Ashley: “Als er mensen zijn die nog niet helemaal bekend zijn met Sublunary en onze sound, moeten ze vooral zaterdag een keer langskomen en ontdekken wat voor sound en feest voor staat. Zo kunnen ze zelf ondervinden of zij ons geluid vet vinden. Wij garanderen dat ze niet teleurgesteld zullen worden en dat ze de Poema met een voldaan gevoel verlaten.”

Die bovenstaande woorden van Ashley zorgen alvast voor een goed voorproefje van de event aankomende zaterdag!