Het festival seizoen staat voor de deur, what to do?!

Een interview met Maximal busreizen

Er komen meer en meer festivals bij. Inmiddels wordt er gesproken over een “clubseizoen” en een “festivalseizoen”. Dat wil niet zeggen dat de clubs in de zomer niet openen voor geweldige feesten, en het wil ook niet zeggen dat er in de winter geen festivals zijn. De trend zal je herkennen. De eigenaren van Maximal busreizen zien de vetste festivals in binnen- en buitenland. Poema is benieuwd welk buitenlandse festival jij volgens hen niet mag missen.

Wat doe jij tijdens het festival seizoen? 

Hahaha: heel hard werken! Het zijn serieus ieder jaar weer de langste dagen bij ons, vanwege alle reizen naar allerlei festivals in Europa. Dat komt neer op zo'n 7 dagen per week met een stand-by-tijd van 24/7. Het zou niet de eerste keer zijn dat we 's nachts worden gebeld om het een of ander. De laatste keer dat dat gebeurde had een jongen tijdens een nachtrit al na een paar uur rijden heimwee. Toen hebben we geregeld dat 'ie werd opgehaald door zijn moeder bij een tankstation.

Waarom is werken in de festivalbranche zo uitdagend?

In ons geval doen we niet één ding, maar zijn we verbonden aan heel veel festivals in binnen- en buitenland. De uitdaging voor ons is om ons niet te verliezen in al het moois wat al die festivals te bieden hebben. Mensen denken vaak dat een busreis easy peasy geregeld is. Het is aan ons om alles perfect te plannen en dat is heel wat meer werk dan je zo op het eerste oog zou denken. Het vertrouwen van al die mensen geeft een enorme kick. Na de eerste reis hebben we van het overgebleven geld petjes (de 1e Maximal Tripperscap), biertjes gekocht en regelde we een Volkswagen T1 DJ bus met Some Chemistry voor onze eerste Parkplatz Rave. Onvergetelijk.

Een logische eerste vraag, naar welk buitenlandse festival kijk je dit jaar het meeste uit?

We rijden elk jaar naar de meest uiteenlopende buitenlandse festivals zoals Sziget, Rock Werchter, Dour en Fusion. MELT festival in Duitsland blijft een absolute klassieker en is voor dit jaar zeker onze favoriet. Gigantisch mooie locatie en een heel dikke line-up en een vrijheid die we in Nederland nog maar zelden kennen.

Ook in Nederland is het aanbod natuurlijk ook ieder jaar weer groter en diverser. Je kunt dus mooi afwisselen met de grotere festivals als WTTF en een zomerafsluiter als VOLTT of Pleinvrees Festival. Ik vind dat Mystic Garden een heel fijne vibe creëert, mede door alle decoratie. Een beetje a la Fusion festival. Daarover gesproken, Georgies Wundergarten is een heel fijne plek. Vooral op zondag is de programmering erg sterk dit jaar. Maar ik kijk ook uit naar Wilde Renate: 1 stage en max. 500 mensen.

Waarom is MELT zo speciaal?

Vanwege de locatie, de line-up en de Sleepless Floor. Stiekem ook wel vanwege de MELT bus waar je alvast 80 nieuwe vrienden leert kennen. De locatie is een schiereiland gemaakt op een voormalige bruinkoolcentrale. Die graafmachines staan er nog steeds en vormen het fantastische decor van het festival.
Dan de line-up: mega gevarieerd. Ik weet zeker dat er veel mensen zowel van indie-pop als techno als akoestisch singer-songwriterwerk houden. Op MELT kom je dan echt aan je trekken.
Dan nog de Sleepless Floor: onbetaalbaar. De vibe die hier altijd weer hangt moet je een keer meegemaakt hebben. Voeten in het zand en gaan. De laatste nacht gaat het al jaren compleet los met Ellen Alien. Met de energie die dan vrij komt kun je een middelgrote stad een jaar van energie voorzien.

Waar vindt MELT plaats en hoe kom je daar in godsnaam?

MELT vindt plaats bij Ferropolis, een enorme afgraving waar de gigantische machines dus nog staan. De afgraving is inmiddels een meer waar je heerlijk kan zwemmen. Ferropolis ligt zo'n 140km onder Berlijn. Ferropolis ligt redelijk afgelegen en met de trein of het vliegtuig is best een opgave. Dat is precies waarom wij busreizen vanuit Nederland zijn gaan organiseren en deze zo’n succes zijn. Super gezellig, veilig, relaxt en betaalbaar. Wij leggen de biertjes alvast koud :)

Het kan natuurlijk ook anders. We hadden een keer iemand die vroeg of hij een enkeltje terug kon boeken met z'n fiets in het laadruim. Die ging dus op de heenweg 750 kilometer fietsen!

Op 12 en 13 Juli vertrekt de MELT bus van Maximal weer vanuit heel Nederland naar MELT Festival.