12,5 years of Poema

De langst lopende club in onze stad!

Op zaterdag 25 maart 2017 viert Poema haar koperen huwelijk met 12,5 years of Poema. Deze maand is Poema 12,5 jaar gevestigd aan de Drieharingstraat in het centrum van Utrecht. Reden voor een feestje! De club staat vooral bekend om haar legendarische techno avonden. De lijst met artiesten die hier hebben opgetreden is lang en wordt aangevoerd door artiesten als Adam Beyer, Sven Väth, Chris Liebing, Joseph Capriati, de gebroeders Kalkbrenner,  Âme, Jeff Mills en vele anderen. In de jaren zijn deze jongens doorgebroken tot de top van de technoscene. De helden met de meeste gigs achter hun naam in Poema komen deze nacht terug. Sommige hebben een bloeiende carrière als dj opgebouwd, andere worden door de hedendaagse bezoeker niet meer gekend maar zijn het draaien nog zeker niet verleerd. We lichten zeven namen uit met een gigantische historie bij Poema.

Secret Cinema is meer een statement dan een naam binnen de Poema. Niet alleen heeft hij al 23 gigs achter zijn naam staan in onze kelder, ook heeft hij de geboorte van de club mogen meemaken. Op vrijdag 10 September 2004 draaide hij samen met Makcim, Ivo, Peter Novak en Remy de openingsavond van de Poema. 2 allnighters, Edel, De Verknipt winter special, 5 Gem session, talloze ‘Poema invites’ en daarnaast bracht Secret Cinema door de jaren ook nog zijn bekende ‘Secret Cinema Invites’ avonden naar de Poema!

Ritzi Lee maakte 10 jaar geleden zijn debuut bij Poema, als afsluiter na Jeff Mills om precies te zijn. Inmiddels is hij al vaker teruggekeerd, maar toch denkt hij nog vaak terug aan een avond in het bijzonder, een zomerse avond in 2007. “Mills was bezig met zijn One Man Spacehip world tour en ik mocht afsluiten". Na Mills moest het geluid even uit om op mij over te stappen maar dat wilde hij niet, “Blijven mixen” zei hij. "Daarna heeft hij nog een half uurtje achter me staan meegenieten van de muziek. Ik vond het een ontzettend speciale avond en sindsdien heb ik af en toe nog contact met hem”.
De samenwerking met Poema door de jaren heen is Ritzi Lee goed bevallen. “Ik heb er altijd goede gevoelens aan over gehouden", "ik heb een specialere band met de Poema dan met de meeste feesten en promoters”. De speciale band met de Poema deed denken aan een favoriete herinnering met de club. “Het was een avond waar Ben Sims, Paul Mac en Mark Williams ook draaiden. Ik mocht afsluiten na Ben Sims, wat een super coole ervaring was, omdat alle DJ’s tot het eind waren gebleven. Dat is typisch de sfeer van Poema. Iedereen blijft tot het einde. 1 familie en 1 crew”.
Momenteel is Ritzi Lee nog volop aan het touren, vooral door Europa. “Er komen binnenkort een aantal leuke veranderingen aan. Ik ben op zoek naar de perfecte combinatie tussen live en DJ sets”. Op 20 mei staat hij all-night op de Twelve Hour Rave in Poema, maar eerst nog even op het 12,5 jarig bestaan!

Toen de Poema in 2004 voor het eerst zijn deuren openden begon er voor Erik Heijting een speciale relatie. “Vanaf moment 1 was ik vaste bezoeker, er was eindelijk een ‘Underground’ club die mijn favoriete artiesten naar Utrecht haalde”. “In die periode was er ook een hechte groep bezoekers uit heel Nederland waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds vrienden aan over gehouden heb, ik weet zelfs zeker dat er relaties zijn ontstaan waar kinderen uit voort zijn gekomen haha”.
Erik draaide in 2008 voor het eerst in de Poema bij de Rock On Official Rockit Open Air Afterparty. Sindsdien heeft hij maar liefst 47x in de Poema gestaan. Zijn favoriete avonden? “Magnetronik was voor mij toch wel de clubavond die er met hoofd en schouders bovenuit stak, ik gelijk fan van de minimal sound (wat in het begin nog click house werd genoemd) die steeds populairder werd”. “Ik kreeg ontzettend veel inspiratie uit de avonden met Cabanne en een andere avond met ZIP, dan stond ik op maandag ochtend weer bij de platenzaak om platen te zoeken die ik in het weekend gehoord had”. Als DJ was zijn favoriete avond de opwarming voor Gaiser op 13 maart, 2010.
Als afsluiter vertelde Erik over zijn gevoelens voor de Poema. “De Poema is voor mij de plek waar het allemaal als DJ is begonnen”. “Ik was al lang bezig met muziek maar nu hadden we eindelijk een plek om de hoek waar we konden dansen, sjansen en in mijn geval platen voor een publiek draaien”. “Dat vergeet ik nooit meer”.

Op het 12,5 jarig bestsaan is het precies 11 jaar geleden dat Mike Drama voor het eerst in Poema stond te draaien. De meeste herinneringen die hij heeft zijn vooral van de periode aan het begin, toen hij veel op The Chaos Theory avonden draaide. Intussen staat hij over 4 dagen voor de 25e keer te shinen achter de decks in zijn vertrouwde kelder.
Hij heeft heel veel toffe tijden meegemaakt op The Chaos Theory edities, met namen als Miss Djax, PetDUO, Fernanda Martins en nog veel meer. De avond met de beste herinnering voor hem was toch wel toen hij zijn 30ste verjaardag vierde. “Wat een avond was dat! Een bomvolle uitverkochte Poema die helemaal werd afgebroken (niet letterlijk natuurlijk) tot de laatste minuut! Dat was een verjaardag om nooit meer te vergeten!”
Nu komt Mike Drama nog terug met de productie Mental Torments Nights, die ontstaan zijn vanuit zijn eigen label Mental Torments Records. Door middel van zijn labels, Cannibal Society & Mental Torments records, heeft hij veel getalenteerde artiesten de kans kunnen geven om hierop te releasen, te draaien op zijn evenementen of een debuut te maken in de Nederlandse hard-techno scene. Voor hem is het logisch dat hij elke keer weer teruggaat naar Poema. Door al zijn voorafgaande avonden heeft hij er een echt homecoming gevoel aan overgehouden. “Het is logischerwijs dat de Poema voor mijn MTR avonden the place to be is!”

Hoewel het inmiddels 10 jaar geleden is dat hij voor het eerst achter onze DJ booth stond, blijkt de relatie tussen Bas Struik en Poema nog verder terug te reiken dan toen. Hij vertelt ons hoogstpersoonlijk aanwezig te zijn geweest bij de officiële opening. Sven Väth draaide. "Dat was een van de meest memorabele avonden ooit. Het zweet droop van het plafond." Sinds 2007 is Bas zelf meerdere malen bij ons te horen geweest. De samenwerking beviel goed. In de jaren die volgden was hij dan ook niet voor niets, samen met onder meer Wouter de Moor en Sandrien, voor langere tijd resident DJ van Poema. Zijn leukste ervaring? Karotte's Kitchen. "Het publiek ging helemaal los vanaf de eerste minuut. Dat was te gek. Samen met Karotte draaien in die tijd, dat is een jaar of zes, zeven geleden, was dat heel wat zeg maar."
Tot op heden blijft muziek zijn grootste passie. Zo heeft hij naast zijn werk achter de schermen als geluidstechnicus, ook de ambitie dit jaar een eigen platenlabel op te zetten (vinyl only).

De historie van Wesdex en Poema gaat al heel lang terug, 13 jaar om precies te zijn. Hij heeft ruim 20 producties op zijn naam staan in Poema en heeft er meer dan 40 keer gedraaid, maar zijn verbintenis met de Drieharingstraat gaat veel verder.
Toen Poema nog De Inhof heette had hij in 2004 zijn eerste avond genaamd Taste This Techno met o.a. Joris Voorn. Met het concept Magnetronik keerde hij geregeld terug naar Poema. Als underground locatie, waar destijds het feest door kon gaan tot in de vroege uurtjes, vertegenwoordigde Magnetronik puristische en minimalistische techno met namen als Guido Schneider, Magda, Troy Pierce, John Tejada, Ark en Noze. Vooral de avond met Magda en Guido Schneider staat hem bij. "Het was bomvol, warm en de sfeer was fantastisch! Ook de waterijsjes die we altijd uitdeelden werden gewaardeerd". Hij is er erg trots op dat ze zulke grote namen konden boeken voor een relatief kleine locatie.
Op 31 december 2006 draaide Wesdex samen met Matthias Kade, Krause Duo en Marek Hemmann het nieuwe jaar in. "Het was een hele eer om te draaien tijdens het aftelmoment en zelf te kunnen bepalen met welke track ik dat moment kon versterken voor iedereen". Hij haalde ook de Wighnomy Brothers voor de allerlaatste keer naar Nederland en dat was in Poema. Ook deze editie was stijf uitverkocht. Hij kijkt er erg naar uit om weer terug te keren naar zijn geliefde Poema.

Pinxt heeft eigenlijk geen introductie meer nodig maar voor het jonge publiek doen wij het toch. Met maar liefst 48 gigs achter zijn naam heeft toch wel zijn stempel op de Poema gezet. We vroegen Pinxt naar zijn mening over de hedendaagse techno scene. “Als ik terug kijk op 18 jaar techno vind ik dat er veel veranderd is, in dit tijdsbestek is techno namelijk van underground naar mainstream gegaan”. “Vroeger was 90% van het publiek mannelijk en waren het eigenlijk alleen maar liefhebbers, in die tijd kreeg je maximaal 1x per maand de zaal vol met techno in Utrecht”.
Zijn eerste keer in de Poema was oktober 2004 op SouthsideGrooves met Paco Osuna en Marco Carola, vlak na de geboorte van de kelder. “Ik genoot van de avond, net als een paar maanden later toen Sven Väth op Sound Architecture stond”. “Ik heb het nog nooit zo druk gezien in de Poema, het was echt totaal absurd”. “Dit soort line-ups kunnen tegenwoordig helaas alleen nog op Ibiza, daar baal ik wel van”.
Pinxt had al vaker in de Poema gestaan voordat hij resident werd. “Toen ik resident werd had ik ineens de eer om te openen en afsluiten voor alle grote techno namen”.
Zijn beste herinnering van de Poema was een lastige vraag. Toch heeft hij een mooie selectie gemaakt. “In het bijzonder de avond dat Extrawelt was geboekt, dat was ontzettend vet!”. “Daarnaast ook nog een jaarwisseling met een omgekeerde programmering, daar werd het feest muzikaal afgebouwd in plaats van opgebouwd”. “Het begon met snoeiharde techno van Redhead, en eindigde met minimal van Karotte”. “Het beste van die avond was dat het uiteindelijk helemaal niets uit maakte, het was gewoon een ontzettend geslaagde avond”.