De nacht was zo’n succes dat de rij tot op het Vredenburg stond

Een interview over Nakomen

De organisatie van Nakomen bestaat uit een stel gedreven studenten. Hoe is Nakomen ontstaan, wat is hun passie en wat kunnen we van ze verwachten de komende tijd.

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om feesten te gaan organiseren?


Het begon allemaal met een project voor onze studie aan de HKU voor Serious Request. Aangezien één van ons al werkzaam was bij Poema, was er al snel contact met de club over dit project. In overleg zijn we een samenwerking aangegaan met de ESN student night. Dit is een super goed bezocht feest in Poema dat elke dinsdag plaatsvindt. Deze nacht was zo’n succes dat de rij tot op het Vredenburg stond. Dit gaf ons zoveel energie dat we het gelijk eens waren: “we moeten door met het organiseren van feesten”.
De dinsdag is een studentenfeest waar voornamelijk top40 wordt gedraaid. We zijn een ambitieuze crew die iets willen betekenen voor elektronische muziek scene. Daarom besloten we zelf een concept uit te gaan werken, Nakomen was geboren. We zijn ons concept vol passie gaan pitchen bij de Poema, en met succes, het feest is er gekomen.

Jullie organisatie bestaat dus uit HKU studenten, hebben de HKU studenten die jullie feest bezoeken dan ook een streepje voor op andere studenten?


We hebben als HKU’ers inderdaad een grote achterban onder onze mede kunstacademie studenten. HKU’ers die zich misdragen hadden waren dus de eerste die op ludieke wijze konden ‘Nakomen’. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat anderen niet net zo welkom zijn. Wie stout is moet simpelweg nakomen!
In het begin hebben HKU’ers wel korting gekregen wanneer ze bijvoorbeeld kaarten kochten via promotors op de studie. We willen kwaliteitsmuziek programmeren, daarom ligt de focus nu op alle liefhebbers van deze muziek en niet langer alleen op studenten. Tijdens de afgelopen feesten hebben we dan ook gemerkt dat de combinatie van  de tradiotionele bier drinkende studenten en liefhebbers van elektronische muziek bij ons prima samen gaan. Iets wat wij van te voren niet hadden verwacht.

De zesde editie is onderweg, wat hebben jullie in de afgelopen edities geleerd en verbeterd?


Optijd beginnen is een must. Je merkt dat alles smooth loopt wanneer je ruim op tijd de dj’s boekt en je promotie start. Daarnaast groeit ons netwerk, we leren meer agents en artiesten kennen en zijn zelf al een poos artiesten aan het spotten. Daardoor kunnen we steeds betere artiesten boeken, soms wat bekender, soms onbekend. Toch zorgen de artiesten telkens weer voor een heel dikke show. We zoeken constant naar vernieuwing en willen met live optredens net dat beetje extra bieden.

Wat onderscheidt Nakomen van andere feesten in Utrecht?


De live acts die we net al noemde zijn vaak uitgebreid, artiesten met een grote diversiteit aan apparatuur treden op. Daarnaast vinden wij de decoratie van de zaal heel belangrijk.  Nakomen moet een beleving zijn waar je direct in de juiste sfeer komt als je de club binnenstapt. Hierdoor heb je het gevoel dat je in een klaslokaal  beland bent waar iedereen helemaal is losgeslagen, blijkbaar helpt nakomen niet altijd als remedie.

Nakomen was eerst op donderdag, inmiddels zijn jullie verhuisd naar de zaterdag. Wat was hiervoor de aanleiding?


De dag is eigenlijk gewijzigd met het verleggen van onze focus. De kwaliteitsmuziek die wij willen programmeren past beter bij het weekend. Goede artiesten kosten geld en in Utrecht zijn studenten minder bereid entree te betalen op een donderdag dan in het weekend. Deze euro’s worden direct geïnvesteerd in goede acts.
Hiermee switchten wij ook van het imago van Club Poema (studentenfeesten door de week) naar Poema RAW (avonden met elektronische muziek in het weekend) dat een goede keuze was. De ongedwongen sfeer en aankleding is gebleven, het feest is er eigenlijk alleen maar beter op geworden.

Live acts en talent programmeren is voor jullie belangrijk, hebben jullie nog verrassingen in petto de komende tijd?


Dat klopt, we zoeken altijd een mix tussen live, talent en gevestigde namen. Yarosslav is een goed voorbeeld. Deze jongens zijn zo verbluffend goed dat we dit willen delen met iedereen! Pas hebben we een Tunesisch talent geboekt met een geweldige multiculturele sound. Ook hem zullen we nog vaker terug gaan zien. Komende editie zal Lövestad jullie gaan verrassen. We spotten dagelijks artiesten en hebben heel vette plannen, maar deze houden we nog even voor ons...

Wat is het verhaal achter de mannen van Yarosslav?


Zoals we al zeiden, we zijn fan van deze jongens vanaf de eerste seconde. Ons contact is niet alleen zakelijk, maar is daarnaast is ook een goede vriendschap ontstaan. Deze Franse jongens die keihard groeiende zijn in hun eigen land waren zeer geïnteresseerd in een podium in Nederland. Per toeval kruiste onze wegen elkaar vlak voor de eerste editie van Nakomen. Deze jongens laten het publiek op hol slaan, het is waanzinnig wat zij met muziek kunnen doen. We hebben ze al vier keer geboekt, want ze blijven ons verrassen. Prachtig hoe ze keer op keer de show stelen.

The sky is the limit, over welke artiest dromen jullie bij Nakomen?


We vinden veel artiesten goed, maar het moet natuurlijk binnen het straatje van Nakomen blijven passen. We vinden het belangrijk dat onze gasten weten binnen welk genre wij programmeren. Dat is voornamelijk deephouse en disco. Echter is niet alles binnen een kader te plaatsen, maar dit geeft een goede indicatie. Als wij twee van onze helden mogen noemen, zijn dat The Black Madonna en Fatima Yamaha. Dromen mag toch?

Nakomen is terug bij Poema RAW op zaterdag 11 februari met Lövestad, SHMLSS, Guido de Beer & Leeg.