Artefact mag best wat agressief en duister zijn met echt zo'n industiële sound

Een interview over Artefact

Aanstaande zaterdag, 3 december, vind de derde editie van Artefact plaats. Bij Artefact draait het om industrial techno. Poema laat jou kennis maken met de man achter deze organisatie: Wouter O. (omdat het zo lekker duister klinkt, die “O”).

Ik wil graag een stapje in het verleden doen en helemaal terug naar het begin gaan. Hoe kwam Artefact een rol te spelen in jouw leven?

Eigenlijk puur uit liefde voor de muziek. Het is gewoon jammer dat veel organisaties niets nieuws brengen. Er is helaas veel kopieergedrag en er zijn maar een aantal organisaties die een beetje gewaagd en origineel programmeren. De artiesten die ik heel graag wilde zien werden niet of weinig geboekt in Nederland. Hierdoor ben ik het heft in eigen handen gaan nemen, ik dacht waarom doe ik het niet gewoon zelf. Simpel zat ben ik toen op een gegeven moment met Artefact begonnen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar wat voor rol de Poema speelde bij jou persoonlijk. Hoe heeft de Poema bijgedragen aan jouw ontwikkeling als programmeur en bij Artefact?”

Gelukkig krijg ik wat het programmeren betreft alle vrijheid bij Poema. Ik heb best een sterke visie wat ik muzikaal wil brengen met Artefact en welke artiesten hier het beste bij passen. Dit doe ik dus voornamelijk alleen of in overleg met de samenwerkende partij. Zakelijk gezien heb ik veel aan de Poema gehad. Wanneer ik vragen heb over de zakelijke aspecten van het organiseren van een event, kan ik altijd bij Jean-Pierre (red.: manager)  terecht en krijg daarnaast ook tips.

De naam ‘Artefact’ is in mijn ogen erg mysterieus.. Maar wat betekent het eigenlijk? En hoe ben je hierop gekomen?

Eén van de betekenissen van Artefact is dat het een onbedoeld bijverschijnsel is dat kan optreden bij opgenomen geluid. Juist het onbedoelde in deze betekenis trekt mij. Daarnaast klinkt het inderdaad aardig mysterieus, en dat past bij hetgeen waarvoor Artefact staat.

De sound die Artefact brengt zit in een behoorlijke niche. Dat brengt natuurlijk dan ook een bepaalde sfeer met zich mee. Waarom heb jij voor deze sound gekozen?

Zoals ik al aangaf is Artefact geboren uit passie voor de muziek. Het mag best wat agressief en duister zijn. Ik hou gewoon echt van die industriële sound. Het mooie aan een niche is dat daar vaak nog de echte liefhebbers te vinden zijn en dat zorgt voor een goede sfeer.

Met twee edities achter de rug te hebben is de naam ‘Artefact’ in een erg korte periode al erg groot geworden. Wat vind jij belangrijk bij het organiseren van een editie van Artefact?

Over het algemeen vind ik het belangrijkste dat ik iets kan bijdragen aan de scene. Ik wil niet zomaar een organisatie zijn maar wel echt iets speciaals brengen. Ik vind het ook belangrijk om elke editie een talent een kans te geven. Elke editie heeft eigenlijk wel iets speciaals. Zo hebben we met de opkomende editie in samenwerking met Undergut een avond geprogrammeerd met veel jonge en zeer getalenteerde gasten die naast een gevestigde naam in de line-up staan. Een naam als Blush Response uit het A+W kamp is bij het grote publiek niet echt bekend maar kwalitatief echt een supersterke act. Ik kijk hier dan ook echt zo naar uit aanstaande zaterdag!

Al eerder  had je een samenwerking met Obscuur en T/W/B en nu voor de derde editie heb je een samenwerking met Undergut. Hoe vind je het om met andere organisaties samen te werken en hoe ben je in contact gekomen met deze organisaties?

Het is altijd fijn om met same-minded organisaties/labels te werken. Zowel op Obscuur als op T/W/B hebben hele sterke artiesten gereleased die perfect passen bij Artefact.  Hierdoor ging het samenwerken ook goed. In overleg hebben wij beide avonden ingericht. Undergut is een ander verhaal. Ik heb op de Obscuur showcase iemand van Undergut ontmoet en toen hebben we contact gehouden. Undergut support nog meer opkomende talenten dan Artefact. Daarom hebben wij nu ook voor deze samenwerking een lineup die hierop is gebaseerd.

Wij horen van veel Artefact liefhebbers enthousiaste reacties over de speciale en originele boekingen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar hoe jij op dit soort boekingen komt?

Altijd lekker om te horen dat er enthousiast wordt gereageerd op boekingen! Eigenlijk simpelweg gewoon door veel naar muziek te luisteren. Ik ben elke dag wel bezig met nieuwe artiesten en nieuwe releases checken. Daar komen vanzelf de boekingen van Artefact uit voort. Verder is het altijd een afweging welke artiesten je kan brengen. De afweging tussen underground artiesten en publiekstrekkers is wel iets wat je bezig houdt als je een avond aan het programmeren bent.

Als jij terugkijkt in de afgelopen edities. Welke dingen zijn jou het meest bijgebleven? En welke stappen wil je nog uitvoeren met Artefact?

Het meest speciale moment vind ik het moment dat de set van 74185# en Falhaber begon. Een rauwe openingsplaat van 74185# met gunshots en alles. De sfeer die we in de rauwe Poema wisten neer te zetten was perfect, het klopte gewoon precies! Verder kan ik vertellen dat er een feest in Frankrijk komt samen met Undergut en ons volgende feest in de Poema RAW wordt geen collab. Dat gaat een heel grimmige worden trouwens. Heb echt één van mijn persoonlijke helden geboekt. Die overigens nog nooit in Nederland heeft gestaan. Maak je borst maar nat dus. Over andere projecten kan ik nu nog weinig zeggen, als je ons volgt op social media ben je als eerste op de hoogte!