Bij de Twelve Hour Rave krijg je de vrijheid om je totale muzikale voorkeur eruit te gooien

Een interview met Invite

Twelve Hour Rave daagt Invite (Tim) uit voor een twaalf uur durende set. Poema RAW is nieuwsgierig naar de lange historie die schuil gaat achter deze naam.

Invite anno… ? Vertel eens Tim, hoe is het allemaal begonnen?

Anno 1996. Zo'n 20 jaar geleden kocht ik mijn eerste plaat. Toen ik 16 werd mocht ik kiezen uit een scooter of een dj-set en ik koos natuurlijk voor de dj-set. Het begon allemaal op mijn zolderkamertje.
Al snel belande ik in het circuit van illegale feesten. Dat was echt super en vanuit daar ben ik begonnen met leren draaien voor publiek.
Natuurlijk had ik een naam nodig als dj. Ik begon een beetje met letters te kloten en daaruit kwam het woord Invite naar voren, niet wetende wat de betekenis was. Jaren later kwam ik erachter dat mijn zelf verzonnen dj-naam in het Engels werkelijk een betekenis had, dat was even een bizar moment. Ondertussen draai ik alweer negentien jaar, in die tijd heb ik bijna elke club en festival in Nederland gezien.

Waarom daagt de Twelve Hour Rave nou juist jou uit?

In juni 2008 leerde ik Jean-Pierre kennen. Ik kreeg een lift van hem naar de 11 in Amsterdam. Dat was destijds een legendarische club op de 11e verdieping van een oud pand naast CS. De club ging sluiten en sloot haar bestaan af met “de 11 laatste dagen” met artiesten als Carl Craig, Ame, Modeselektor en Tiga. Jean-Pierre is inmiddels manager bij Poema RAW en verantwoordelijk voor de Twelve Hour Rave. We gaan ver terug en ik was één van de eerste artiesten die hij benaderde voor dit concept. Ik denk vanwege mijn lange dj carrière, het is een pré om zoveel kennis te hebben van muziek bij zo’n lange set. Ik heb er een jaar over nagedacht. Toen ik laatst zelf weer op de Twelve Hour Rave was om Keith Carnal te supporten was ik snel om. Ik wil draaien op een feest met deze vibe en ging de uitdaging aan!

Wat is volgens jou het beste aspect van de Twelve Hour Rave?

De volledige vrijheid die je krijgt als dj. Het is natuurlijk een techno concept maar twaalf uur lang alleen maar techno is lastig en kan saai worden. Ik vind het leuk om de uiterste op te zoeken, van drum techno tot ergens in de elektronische muziek. Je krijgt de vrijheid om je totale muzikale voorkeur eruit te gooien, en dat Kan ik erg waarderen.
Het publiek wordt tegenwoordig wild van vele breaks, en omdat je nu natuurlijk een twaalf uur set hebt kan je een stuk meer opbouwen naar een break dat de climax vergroot. Een twaalf uur durende set wordt door de bezoekers anders ervaren, ze luisteren anders naar de muziek en dat is echt super fijn.

Het is al heel wat jaren terug, maar vertel eens over je eerst gig.

Legaal of illegaal? Maar mijn eerste echte boeking was eigenlijk niet eens een echte boeking. Dit was op de illegale waar ik eerder over vertelde ergens in een verlaten ziekenhuis in de buurt van Rotterdam. Het was allemaal heel nieuw, en ik draaide pas drie maanden, eigenlijk al veel te snel voor een eerste gig.
Bij mijn eerste legale kwam veel spanning kijken, dat was in Utrecht wat nu ‘de Helling’ heet, vroeger heette dat ‘de Vloer’, dat was in 2001. Toen ik door de deur naar binnen keek vond ik de zaal zo groot, dat zorgde voor extra zenuwen. Als ik nu terugkijk naar de zaal is het maar een relatief klein podium, dat heb ik toen heel anders ervaren.

Je bent vaak naar het buitenland geweest, heb je bijzondere ervaringen opgedaan?

Ja dat klopt, laatst had ik een heel bijzondere boeking in Zuid-Korea. Het publiek is  daar heel anders, het is een kleine scene  De bezoekers zijn daarom ook minder verwend en veel dankbaarder. Dus ik ben al blij dat ik er naartoe mag en zij zijn al blij dat ik kom en dan heb je een goeie match. Het reizen zelf went wel heel snel, al was dit a pity one: 27 uur!.
In 2002 ging ik voor het eerst naar Kroatië dat was ook me eerste buitenlandse boeking, ik heb in ongeveer  zes of zeven landen gedraaid tot 2004. In die tijd kon je nog gewoon een demo cd sturen. Ik ging nachten lang het internet op om adressen op te zoeken van buitenlandse clubs en dan stuur je een demo cd op en regelmatig met resultaat.
Het is nog een wens om eens in Berghain op te treden, Ik denk dat deze club bij veel artiesten hoog op het verlanglijstje staat, we zullen zien.

Invite is natuurlijk al een bekende naam. Waar zie jij jezelf over 10 jaar staan?

Ik ben natuurlijk al 35 dus het nachtleven begint zo nu en dan op te breken. Wat mij heel leuk lijkt is wat meer muziek uit te brengen en meer de studio in te duiken. De dj wereld is een eenzame wereld, al lijkt dat soms anders. Dat is soms best lastig, zeker als vrienden het uitgaansleven ontgroeien en jij blijft erin hangen omdat het je vak is. Dit heeft geresulteerd in een jaar waarin ik minder produceerde en het niet zo lekker ging. Ik ben nu helemaal terug, ik ben begonnen met een muzikale opleiding en weer in de studio te vinden.

18 november komt je nieuwe EP uit, kunnen we hier een voorproefje van verwachten?

Natuurlijk ga ik alle vier de tracks draaien van de Forbidden Transition EP. Meestal ben ik niet snel tevreden met de muziek die ik maak, ik ben enorm kritisch. Het is heerlijk om je tracks te kunnen testen voor het publiek en hun reactie te zien. Dat is altijd een spannend moment. Meer wil ik er nog niet over loslaten. Kom luisteren op de Twelve Hour Rave, dan hoor je het over een dik Funktion One systeem en nog voor de officiële release! Tot zaterdag, bij de Twelve Hour Rave w/ Invite [all night long]


Wil je meer horen van Invites voorkeur voor muziek. Zijn Invites Choice podcast is altijd up-to-date en heeft al bijna 30.000 volgers!