Duistere techno en funky platen, twee stijlen die spontaan met elkaar gecombineerd worden

Een interview met Project Paradox

Heren ontzettend tof dat jullie zaterdag komen draaien op de Twelve Hour Rave. Allereerst, hoe zijn jullie begonnen met Project Paradox?

Maiko: "Wij hebben elkaar leren kennen op de allereerste illegale van Strobe Rotterdam in 2013. Enkele maanden daarna kwamen we in de gelegenheid te draaien bij iemand die thuis een set had staan. Daar werd het idee geopperd om een back-to-back set te doen. Dat hebben we gedaan en dit vormde een unieke sound door onze verschillende plaatkeuze. De eerste boeking was bij Lebensgefahr en ook daar kwam het weer zo uit dat we back-to-back achter de decks verschenen. Toen we opnieuw bij Strobe draaide en we merkte dat we voldoende op elkaar ingespeeld waren om een dikke set neer te zetten was Project Paradox geboren".

Hoe zijn jullie op deze naam gekomen?

Marco: "Project Paradox is gekozen vanwege de verschillende stijlen van Maiko en mij. Maiko kiest al snel voor de duistere techno platen, terwijl ik eerder kies voor de wat funky platen. Eigenlijk liggen die twee redelijk ver uit elkaar, maar wij combineren die twee. Dan krijg je twee totaal verschillende dingen die één worden, oftewel een paradox".


Jullie hebben in Toffler al vaker een all-nighter gedaan. Hoe bereiden jullie je voor op zo’n lange gig?

Marco: "Gelukkig hoeven wij geen enorm zware platentas meer mee te sjouwen, dat zou voor een all-nighter een behoorlijke uitdaging zijn. Natuurlijk rangschikken we onze platen wel heel overzichtelijk in mapjes op onze USB-sticks zodat we elke plaat makkelijk kunnen vinden. We moeten zoveel tracks meenemen voor een nacht als dit dat dit een absolute must is".

Maiko: "Eigenlijk bereiden we de set niet samen voor, dat is namelijk juist de kracht van Project Paradox. Twee stijlen die spontaan met elkaar gecombineerd worden".


Wat is volgens jullie het beste aspect aan de Twelve Hour Rave?

Maiko: "De uitdaging zeker weten. Het is gewoon een marathon. Als je een hardloper vraagt: ‘Joh, waarom neem jij deel aan de marathon?’ dan zal hij ook niet zeggen dat hij het lekker vindt, maar aangeven dat het om de enorme uitdaging gaat".

Marco: "Wat ik fijn vind aan lange sets is dat je platen kunt draaien die je normaal gesproken niet zou draaien. Als je een uurtje draait pak je je favoriete platen en wil je lekker knallen. Als je lange sets draait kun experimenteler te werk gaan, dat is niet alleen heel gaaf om te doen maar ook om te zien hoe het publiek hierop reageert".


Laatste vraag! Zelf produceren jullie nog niet, zijn hier nog wel plannen voor in de toekomst of houden jullie het bij het draaien?

Maiko: "Ik ben er een paar keer goed voor gaan zitten en heb me verdiept in het producen. Ik ben samen met meer ervaren producers wat aan het spelen met een aantal tracks. Het kan zomaar nog een jaar duren voordat daar wat uitkomt, als dat al het geval is. Ik heb niet echt de drang om serieus te gaan produceren op dit moment, maar ik sluit absoluut niet uit dat Project Paradox opeens met een enorm dikke release naar buiten komt. De tijd zal het leren".

Marco: "Ik merk dat mijn passie vooral bij het draaien ligt. Ik vind de interactie met het publiek belangrijk. Een zaal helemaal plat spelen, daar haal ik mijn voldoening uit. Net als Maiko sluit ik niets uit, maar voorlopig ligt mijn focus bij Project Paradox dj-set".