Elke keer gebeurt er wel weer iets dat de realiteit gekker maakt dan fantasie.

Een interview met Secret Cinema

"Jeroen, fijn dat je zaterdag weer met ons bent. Je viert in 2016 dat je 25 jaar in het producers vak zit. Hoe kijk je terug op je eerste release in 1990 onder de Meng Syndicate alias?"


SC: "Dat was pure noise, haha! Alles uit een Amiga 500 computer met maar 512kb geheugen, maar wel een plaat mee kunnen maken dus! En één die op mainstage Awakenings gewoon nog insloeg als een bom!"
 
"In 1997 won je met ‘Mary Go Wild’ de Award voor Best Dutch Producer en Best Dutch Single. Het gelijknamige boek dat 25 jaar dance in Nederland beschrijft, wordt soms ook wel als ode gezien aan deze release. Waarom denk je dat men deze link legt? Wordt misschien een stukje historie in deze zeer dynamische muziekscene extra gewaardeerd?"
 
SC: "De makers van het boek vonden dat de titel van deze plaat precies uitbeeldde wat er vaak aan schort in onze 'underground' scene, namelijk vrouwen. Over het algemeen komen er meer mannen naar techno parties dan vrouwen. Al zie ik altijd wel aardig wat vrouwen vooraan staan, haha! Mary Go Wild was gemaakt om een vrouwvriendelijke melodie in de plaat te hebben en dat was meteen een hit!"
 
"Vertel ons over jouw nieuwe project ‘Silver’. Kunnen we de komende 25 jaar nog meer nieuw werk verwachten en misschien zelfs een ‘Gold’ editie in 2040?"
 
SC: "We gaan voor Platinum!! Ik ben altijd wel in de studio bezig, dus reken er maar op dat er meer werkt uit zal komen. Na de 25 jaar viering in 2016 staat al meteen een nieuw album op het programma, dus gewoon doorknallen! Al werk ik de laatste tijd wel meer samen met anderen, in tegenstelling tot het verleden waar ik toch meestal alleen in de studio zat.
 
"Over de afgelopen 25 jaar, springt er een ervaring tussenuit waar je van denkt: ‘Wow, op deze prestatie ben ik echt mega trots!’ Zo ja, welke?"
 
SC: "Sowieso al m'n live-sets van vroeger ben ik wel trots op. Daar zat zoveel energie in. En dat ik pas een paar jaar geleden ben overgestapt van live naar draaien en dat het alleen maar drukker is geworden, mag ook wel genoemd worden."
 
"Misschien cliché, maar waarom draag je eigenlijk de naam Secret Cinema?"
 
SC: "Ik vind dat de sound van Secret Cinema net genoeg is om de fantasie te prikkelen en er zelf beelden op te verzinnen in gedachte. Dat is iets wat alleen jijzelf kan zien of horen, vandaar Secret Cinema. Muziek moet tot de verbeelding spreken."
 
"Ondertussen draai je al 10 jaar mee in Poema. Terugkijkend op het verleden: Wat verwacht je van vanavond? En voor de bezoeker misschien leuk: Kunnen we veel nieuwe tracks of oude klassiekers van je verwachten?"
 
SC: "Stiekem denk ik dat het een knalfeest wordt natuurlijk. Maar ik probeer altijd zo neutraal mogelijk te blijven vooraf. Het ligt eraan hoe laat iedereen binnenkomt en of men meteen wil knallen of niet. Ik hoop dat ik iig de avond lekker kan opbouwen en dan los! Sowieso komt er veel nieuw maar ook oud werk voorbij."
 
"Als laatste, the one million dollar question: Wat is het aller gekste/grappigste/vreemdste wat je in deze 25 jaar heb meegemaakt als artiest?"

 
SC: "Dat is onmogelijk te beantwoorden, want elke keer gebeurt er wel weer iets dat de realiteit gekker maakt dan fantasie. Maar dat m'n eerste plaat gewoon is uitgekomen en dat ik vandaar uit mn carrière heb kunnen bouwen en nog steeds doe. Dat vind ik het grappigst van allemaal! Tot zaterdag!!"