De tendens was toen vooral groovy House op 120 bpm, niet ons ding

Een interview over Raven is Leven

28 maart 2015. De avond dat de Poema opnieuw opblies. Deze keer tijdens Raven is Leven. Tijdens de avond werd het beeld bevestigd dat één van de organisatoren van Raven is Leven, Ciesen Bottenberg, voor ons schetste. Raven is Leven is hard, duister, rauw, geen bullshit. Gewoon keiharde Techno.

Raven is Leven wordt georganiseerd door Tom van Empelen, Niels Raatjes en Ciesen Bottenberg. De voorliefde voor rauwe en duistere Techno was en is nog steeds een grote drijfveer. Ciesen, tevens ook DJ en resident van Raven is Leven, vertelt wat meer over het ontstaan ervan.

“Hoe begon het allemaal eigenlijk? Raven is leven, DJ zijn? Ben je langer bezig met DJ’en dan het organiseren?”

Ciesen: “Het begint allemaal bij de liefde die ik voor Techno heb. Ik was altijd opzoek naar toffe tracks en heb vroeger zelfs een Youtube-kanaal gehad, waar ik toffe releases op zette. Muziek is net wat leuker als je het kan delen met anderen.”

“Bestaat dat kanaal nog?”


Ciesen: “Haha nee, nee, ik kreeg er copyright-problemen mee. Ik moest stoppen, maar heb vervolgens weer een kanaal geopend, toen moest ik weer stoppen, nog een kanaal, weer stoppen. Haha. Dan is de lol er wel een beetje vanaf. Inmiddels was ik een keer dronken thuis gekomen na een goed feestje, en heb diezelfde nacht nog draaitafels besteld online… geweldige beslissing. Ik was op een gegeven moment amper weg te slaan van die dingen. Het was Niels die mij belde met het idee om een klein feestje te doen in Amsterdam en dat zag ik eigenlijk gelijk zitten. En de eerste Raven is Leven was een feit.”

“Was dat toen al echt keihard beuken of viel dat mee?”

Ciesen: “Nee dat viel eigenlijk wel mee, het was toen ook de tijd dat Minimal happening was.

Na onze tweede editie ontstond er een discussie welke kant we op wilden qua sound. Het is belangrijk om een herkenbare sound te hebben als organisatie. Er ontstond toen een soort tweekamp, waarbij het ene kamp gewoon stevige Techno wilde programmeren en het andere kamp een andere kant op wilde. Stevige Techno heeft toen aan het langste end getrokken, haha.”

Keihard beuken. De laatste Raven is Leven in de Poema kan met die twee woorden aardig goed beschreven worden. Ciesen en de andere organisatoren hadden in de aanloop naar het event aardig wat stressmomentjes. Hun headliner, Ansome, cancelde een paar uur voor de aftrap. Om toch dichtbij het concept van Raven is Leven te blijven, duistere en rauwe techno met aardig wat BPM, hebben zij nog Radial kunnen strikken als invaller.

De avond werd afgetrapt door Jeane Isadou, die de zaal goed opwarmde voor Radial, die na haar draaide. Zij trapte af met wat heerlijke diepe Techno sounds en bouwde vervolgens op naar wat meer duisterheid en wat meer BPM. Een goede openingsset van een goede opkomende DJ.

Eén van de kenmerken van Raven is Leven is het publiek. Het publiek dat samenkomt tijdens Raven is Leven hebben allen één ding gemeen: zij hebben een grote liefde voor techno.

“Is er volgens jou veel veranderd in het zogeheten “techno-publiek” in vergelijking met vroeger?”

Ciesen: “Techno is in de afgelopen jaren weer een stuk populairder geworden. Een subcultuur die veel mensen aanspreekt. Steeds meer mensen associëren zich ermee. Vroeger waren DJ’s gemakkelijker te boeken en minder duur. Toen we met Raven is Leven startten waren er veel minder techno feesten, en de tendens was toen vooral groovy House op 120 bpm, niet ons ding.

“De naam Raven is Leven, dat gaf mij veel food for thought. De naam betrekt in mijn ogen meteen die hele subcultuur erbij. Hoe kwamen jullie op de naam?”

Ciesen: “Niet bewust, Raven is Leven is een product van een lange brainstormsessie. Je hebt gewoon soms van die uitspraken die blijven hangen. En we zijn er toen voor gegaan.

 “De sound die jullie zoeken lijkt toch ietsjes unieker te zijn dan andere feesten. Feesten waar veel mensen worden getrokken door bijvoorbeeld een Adam Beyer, ofzo.”

Ciesen: Dat soort grote namen zal je inderdaad niet zo snel bij ons aantreffen. Natuurlijk trek je daar je zaal wel mee vol, maar echt onderscheidend is het niet. Wij proberen daar een beetje een middenweg in te zoeken.

Die duistere rauwe sound waar Raven is Leven voor staat, werd weer goed vertegenwoordigd. UVB was als derde aan de beurt en hij begon meteen goed. De lichten in de zaal werden nog meer gedimd en de duisterheid nam nog meer toe. Precies hoe je je Raven is Leven zou voorstellen. Het publiek reageerde geweldig op de tracks van UVB. De liefde voor duistere Techno vanuit het publiek was tijdens de set van UVB goed te peilen. Een aspect die Ciesen een aantal dagen eerder toelichtte.

Ciesen: “Wij willen als organisatie ook niet pretentieus zijn. Iedereen die gewoon chill is en van Techno houdt, is gewoon meer dan welkom.

 “De mensen die er naartoe gaan, die komen bijna enkel en alleen voor de muziek. Dat brengt natuurlijk dan ook een bepaalde sfeer met zich mee.”

Ciesen: “Ja, dat denk ik ook hoor. Wij moeten het ook hebben van onze boekingen. Qua aankleding doen we ook niet veel. Door onze manier van programmeren komen er echt mensen op af die het echt vet vinden. Natuurlijk komen er ook mensen die niet zo goed weten wat ze kunnen verwachten. Zo zagen we bij AnD dat er wat mensen afhaakten toen ze op 140bpm begonnen te knallen. Maar dat is ook prima, met de mensen met wie dan overblijven ontstaat er bijna iets magisch.

De 500 man die dan extreem staan te genieten, daar doen de organisatoren van Raven is Leven het voor. Hun grootste drijfveer is dan ook niet de commercie, maar de sfeer. In vergelijking met andere Techno-feesten een van de minder grote, maar dat compenseren zij door de fijne sfeer die er heerst. Hun liefde voor Techno vormt dus ook de basis voor hun feesten. De intieme sfeer die er hangt, is er één die zij graag waarborgen. Tot nu toe iets wat keer op keer lukt.