Het ding wat wij eigenlijk echt willen doen, is van het draaien afstappen

een interview met Piotr & Zahn

Nadat Jesse (Piotr) en Oguzhan (Zhan) ons in het pikkedonker op kwamen halen en ons vervolgens hun containerstudio binnenlieten, voelden wij het meteen. De ambiance die werd gecreëerd door de vette locatie van hun studio op NDSM, zorgden ervoor dat zelfs wij de drang voelden om muziek te maken. Gelukkig is dat weggelegd voor de meer muzikale en artistieke heren tegenover ons, die eigenlijk met hun hoofden nog in de wolken zaten door hun contract bij Armada Music.

“Armada Music boys, gefeliciteerd! Heel vet! Hoe voelde dat? Wat dachten jullie toen jullie tekenden?”

Jesse: “Het was gister inderdaad echt heel vet. Eerst het contract doorgenomen en getekend. Daarna kwamen opeens twee flessen champagne uit de koelkast. En mochten we gewoon sprayen door het hele kantoor haha.” 

Oguzhan: “We werden ook meteen rondgeleid door allerlei afdelingen en maakten meteen kennis met allerlei mensen, van projectmanagers en conceptmanagers tot aan de mensen van finance.”

Jesse: “Dat gaf ons meteen het besef en het gevoel van “Wow, we hebben nu gewoon een team achter ons staan die aan ons gaan werken.” Heel chill!”

Oguzhan: “Voor ons gevoel zijn we nog die boys uit Noord gewoon, haha.”

“Ah, allebei dus opgegroeid in Noord. Kenden jullie elkaar al lang? Hoe is jullie samenwerking überhaupt ontstaan?”

Jesse: “Ik maak eigenlijk al heel lang muziek, vanaf jongs af aan al begonnen met elektronische muziek. Toen heel veel Progressive House en EDM shit gewoon. Hij (Oguzhan) was ook erg met muziek bezig, heel veel techno vooral, wat ik toen eigenlijk niet zo zag zitten. Vond het wel tof en we waren al een tijdje vrienden. Ik ging hem op een gegeven moment helpen met produceren en toen heeft hij me eigenlijk een beetje overgehaald om een andere muziekstijl aan te nemen.”

Oguzhan: “Nu is het niet zo dat we die stijl hebben gekozen omdat het nu goed gaat, maar ook echt omdat we het allebei leuk vinden. Voor mij begon het zelfs als dikke ramtechno, terwijl Jesse echt de Deephouse-kant chill vond.”

“Het is dus een soort middenweg geworden? Een soort middenweg die geëvolueerd is in wat nu de Piotr & Zhan-sound is?”

Jesse: “Ja, we zijn niet echt super underground shit aan het maken, maar van die catchy, uplifting, leuke melodietjes. Het is echt niet heel vlak of experimenteel.”

Oguzhan: “We hebben zelfs hele harde platen gemaakt, maar dit is inderdaad een middenweg die wij allebei het leukst vinden.”

Het gesprek werd even onderbroken door een luide bonk buiten en Oguzhan ging even inspecteren of zijn fiets nog wel veilig in het donker stond. Nadat hij gerustgesteld was, lichtten ze meer toe wat hen echt typeert als duo:

Jesse: “Ja, ik denk dat we erg energiek zijn, vooral als we op stage staan te draaien.”

Oguzhan: “Veelzijdigheid.”

Jesse: “Dat wij inderdaad echt overweg kunnen met disco tot aan techno en dat we van disco naar techno opbouwen in onze sets.”

“Ik denk dat veelzijdigheid inderdaad echt een goede typering is. Is dat meteen iets waaraan jullie in de toekomst meer aandacht willen besteden?”

Jesse: “Het ding wat wij eigenlijk echt willen doen, is van het draaien afstappen. Echt de “live”-kant opgaan.”

Oguzhan: “Echt iets opbouwen van minuut één tot een anderhalf uur erna, dat alles heel smooth in elkaar overloopt en dat onze visie op de muziek naar voren komt. Met een show waarin we dat doen en daarmee op verschillende plekken staan.”

Jesse: “Je kunt wel merken dat DJ’s vaak in de zeik worden genomen. Het is ook helemaal niet speciaal meer. Iedereen wilt en kan DJ zijn. Het draaien zelf is een koud kunstje, dat kan iedereen leren. We willen echt iets anders neerzetten en daarom van het draaien afstappen.”

Uit de woorden van Jesse en Oguzhan was af te leiden dat zij vooral niet als DJ’s gezien willen worden maar vooral als artiesten. Zij willen elke mogelijkheid hebben om buiten hun zone te treden, wat onder andere ook te zien is in hun producties. Zo lieten zij, naar onze genoegen, een hele diepe track horen, maar ook een dikke Techno knaller. Hun beslissingen voor hun sound en dergelijke worden gebaseerd op waaruit zij het meeste plezier halen. Zij houden van allerlei soorten muziek en halen daar dus dan ook hun inspiratie uit. “Er is zoveel goede muziek op deze wereld gemaakt, dat het gewoon bijna zonde is om daar zelf niet nog een keer iets mee te doen.”, aldus Jesse.

Zij willen niet beperkt worden in hun creativiteit. Zij willen dus ook met bepaalde tracks de radio kunnen bereiken (vandaar ook de interesse voor en vanuit Armada Music), maar dan nog steeds op intieme feestjes kunnen optreden, waar dat underground gevoel nog goed gewaarborgd wordt. Veelzijdigheid en echt iets unieks willen neerzetten, zijn dus een paar belangrijke kenmerken aan Piotr & Zhan. Wij maakten tegen het einde van het gesprek een beetje een overzicht van hun kenmerken:

“Er zijn al veel kenmerken opgenoemd: Veelzijdigheid, energiek, geen DJ’s maar artiesten. Down-to-earth? Volgens mij is dat ook wel iets wat jullie kenmerkt. Bescheidenheid.”

Jesse: “Juist, als er een leuk feest is, gaan we daar gewoon heen met onze vrienden en gewoon lekker feesten. Het is echt niet omdat je aan het draaien bent, dat je meteen een of andere speciale aap wordt. Ik ben nog steeds diezelfde aap van vroeger haha.”

Oguzhan: “Voor ons blijft plezier het belangrijkste. “Waar halen wij het meeste plezier uit? Waar willen wij onze tijd insteken?” Plezier is wat ons het meeste drijft.”

Toen wij hen vroegen met welke artiest zij het liefst de studio in zouden willen duiken, was hun antwoord Pharrell. En laten wij eerlijk zijn: welk artiest wil dat nou niet?!

Ohja, ben je een gedreven en goede vocalist en zie je een samenwerking met deze boys wel zitten? Contact hun Facebook en laat hen zien wat je kan. Wie weet duik je samen met hen de studio in!