Synergie: het effect van samenwerking dat groter is dan wat de afzonderlijke partijen bereikt zouden hebben

een interview over Inverted

Wij verwelkomen hen in ons kantoor. Bart en Raluca hebben allebei een internationale achtergrond en beginnen enthousiast en in het Engels te vertellen over  hun eerste evenement dat zij samen organiseren in de Poema. Wij waren uiteraard nieuwsgierig naar wat Inverted eigenlijk inhoudt en begonnen meteen met de hamvraag:

“Inverted! Vette naam, maar hoe is het nou eigenlijk allemaal ontstaan?"

Bart: “Nou het begon allemaal in Australië, waar ik een idee kreeg voor een avond waarin DJ’s, vooral DJ’s die nog niet echt een grote naam hebben, back to back hele vette sets neerzetten. In Australië werd het concept een feit en werd er maandelijks op een vrijdagavond vette feesten georganiseerd.”

Raluca: “Het concept zelf is eigenlijk heel vet, een feest waarbij DJ’s enkel back to back draaien, zorgt voor een unieke sound dat ontstaat uit experimenteren en het combineren van verschillende sounds.

"Aangezien het feest nieuw is en er nog niet echt getypeerd kan worden door het brede publiek, heb je daar zelf nog aardig invloed op. Op welke manieren denk je dat Inverted zich onderscheidt van andere feesten?"

Bart: “Synergy. In het Nederlands: Synergie. het effect van samenwerking dat groter is dan wat de afzonderlijke partijen bereikt zouden hebben."

Raluca: “Two is always better than one." Samenwerkingen kunnen vaak voor betere resultaten zorgen en voor meer diversiteit. Zo dus ook in een line-up. 

Bart: “Back to back kan inderdaad dus voor een vettere vibe zorgen waarin dus sounds ontstaan die je normaliter niet zou horen als er een DJ afzonderlijk draait.”

“De DJ’s spelen daar inderdaad een grote rol in. Hoe heb je sommige DJ’s voor aankomende vrijdag uitgezocht?”

Raluca: “Sjoerd, Shoes, is een vriend van ons en is altijd aanwezig om op onze huisfeesten te draaien en dergelijke. Het komt nu heel mooi uit dat hij dat ook goed kan!”

Bart: “Ja en een van de jongens van Nobody’s Fools, is al een tijdje een maatje van mij. Nadat ik weer terug was in Nederland, ontdekte ik dat hij ook bezig was met draaien en zelfs in een duo. Ik sprak hen aan voor mijn feest en ze waren reuze enthousiast. Verder heb ik U Know The Drill! gevonden door naar de site van Slapfunk Records te gaan en al het materiaal door te spitten. U Know The Drill sprong in mijn ogen er erg uit.”

Uit de line-up en uit de woorden van Bart, valt af te leiden dat hij graag een platform wil bieden aan beginnende DJ’s. Wij gingen daar op in en vroegen hem of dat in de toekomst echt iets is waar hij meer aandacht aan wil besteden

“Jullie line-up bevat een aantal namen die wat minder bekend zijn in de scene, is dat ook echt iets wat Inverted kenmerkt, een stage zijn voor beginnende DJ’s?”

Bart: “Ik zou met Inverted inderdaad graag een platform willen bieden aan talenten waarbij zij met grote namen achter de draaitafels staan. Dergelijke samenwerkingen kunnen vaak voor wederzijdse kennisoverdracht zorgen.”

Om leuke combinaties tot stand te brengen vertelde Bart dat hij Guy Johnson al vaak samen met Luuk van dijk heeft zien draaien:

“Ik vond dat heel vet, en wou nu kijken of er een ander uniek geluid tot bloei kan komen door hem met een andere back to back partner te laten draaien.”

Raluca: “Zelfs grote DJ’s kunnen soms wat nieuwe input en inspiratie gebruiken, input en inspiratie wat te vinden kan zijn in veel beginnende en talentvolle DJ’s. Zo kunnen grote namen en beginnende DJ’s elkaar meer supporten en helpen.” 

Bart: “Met Inverted zou ik graag een stage willen zijn, waarop beginnende DJ’s groot kunnen worden. Met als voorbeeld Shoes en Haider Raja. Zij hebben niet heel vaak samen gedraaid en zo hoop ik dus dat er iets moois gecreëerd kan worden, waarop zij verder kunnen bouwen.”

Aangezien zij slechts met z’n tweeën zijn, vroegen wij ons af of er meer koppen kwamen kijken bij het proces van Inverted. Op Facebook is te zien dat ze al een redelijke achterban hebben verzameld:

“Je hebt een aardige achterban die jou ook helpen met bijvoorbeeld promotie en dergelijke. Is het ook jouw plan om dat met komende feesten uit te breiden?”

Bart: “Ik zie Inverted meer als een community dan een bedrijf. In mijn ogen moet het een community worden die steeds wordt uitgebreid met elk feest. Daarbij focussen wij dus ook op onze Nederlandse vrienden, maar ook onze internationale vrienden, dus hoe diverser, hoe beter!”

Raluca: “Wij hebben onze vrienden eigenlijk ook betrokken bij het proces. Veel wederzijdse feedback zorgt ervoor dat het een mooi proces wordt met een goed eindresultaat. Het is echt een “group thing”."

Aankomende vrijdag is het zo ver voor Bart en Raluca. Inverted maakt voor het eerst haar opwachting in de Poema. Volgens Bart zal de avond beginnen met hele fijne deephouse vibes om iedereen in de mood te krijgen. Ze zullen opbouwen naar techhouse, gecombineerd met heerlijke “thumpy” basslines en veel vocals. Met de futuristische vibe van Inverted met thema’s als de ruimte, het heelal, de sterren en veel andere spacey shit, willen zij Inverted een extra dimensie geven. "Wij hebben het idee dat dit zeker gaat lukken. Tot vrijdag!"